joi, 1 decembrie 2022

Ce presupune schimbarea sediului social și ce condiții trebuie să îndeplinești?


Află care sunt cazurile când trebuie să faci o schimbare de sediu social, cum anume poți face asta și care sunt documentele de care vei avea nevoie. Sediul social are aceeași valabilitate cu cea a actului care atestă dreptul de folosință a spațiului: contract de închiriere; contract de comodat; contract de asistență juridică (în cazul în care sediul este la biroul unui avocat) – maxim 1 an.





Înainte de a expira valabilitatea contractului trebuie să prelungești sediul social la ONRC. În situația în care contractul de comodat/de închiriere nu poate fi prelungit, sau ai sediul la biroul unui avocat, trebuie să modifici sediul SRL prin schimbarea la o altă adresă.


Pentru a afla care este perioada de valabilitate a sediului social, se poate verifica pe ce perioadă a fost încheiat contractul de comodat/închiriere pentru folosința spațiului sau se poate scoate un certificat constatator de la Registrul Comerțului. Este indicat ca prelungirea valabilității sau modificarea adresei sediului să fie făcută cu 30 de zile înainte de a expira. Sediul social trebuie modificat atunci când: 


  1. Intervine în mod natural această nevoie (schimbarea domiciliului unde este și sediul social al firmei, de exemplu);

  2. Perioada de valabilitate a sediului actual urmează să expire și nu se poate prelungi contractul de comodat/de închiriere;

  3. sediul este la biroul unui avocat, unde perioada de valabilitate este de maxim 1 an.


Important! Nu lăsa sediul să expire. Dacă perioada de valabilitate a sediului social expiră, compania poate fi declarată inactivă fiscal. În plus, dacă ai calitatea de administrator al firmei, ANAF va înscrie fapta și în cazierul tău fiscal, și prin urmare, nu vei mai putea fi asociat sau administrator în alte firme până la ștergerea cazierului.


Pentru a schimba sediul întreprinderii la altă adresă este nevoie, în primul rând, de un contract care să ateste dreptul de folosință al spațiului. Se recomandă un contract de comodat sau de închiriere, pentru care valabilitatea este mai mare (valabilitatea nu poate fi nelimitată); de asemenea se poate întocmi un contract de asistență juridică pentru a avea sediul la biroul unui avocat.  În acest caz, valabilitatea este de doar 1 an. 


Trebuie menționat aici că schimbarea sediului social se poate face oriunde pe teritoriul României, atât în același județ cu sediul actual, cât și în alt județ. Schimbarea sediului social, ca orice altă modificare SRL, este de competența Registrului Comerțului. Astfel, pentru depunerea cererii la ONRC, ai la dispoziție trei modalități: la ghișeul ONRC, cu dosarul cu șină; online, pe portalul ONRC, cu certificat digital de semnătură electronică. 




Pentru a putea înregistra modificarea sediul social al firmei ai nevoie de: un nou contract de comodat sau de închiriere pentru spațiul unde vrei să stabilești sediul (dacă vrei să stabilești sediul social într-un spațiu care este proprietatea firmei, atunci ai nevoie doar de un act de proprietate), buletinele asociaților, buletinele administratorilor. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu